Pogled od blizu in od daleč

Datum dogodka: 2.4.2014 16:00 Datum objave: 28.3.2014 8:34 Avtor: PEF .

Vabilo na predavanje dddr. Evgena Bavčarja z naslovom Pogled od blizu in od daleč, ki bo 2. 4. 2014, ob 16.00, v Amfiteatru PEF.

Dddr. Evgen Bavčar nam bo predstavil zgodovinski pregled raznih pedagoških pristopov do slepih in slabovidnih s poudarkom na Sloveniji. Odpiral bo vprašanja o modernem in postmodernem šolstvu ter o vključevanju slepih in slabovidnih v redno izobraževanje, zlasti o problematiki pomanjkanja umetniške vzgoje. V zaključku bo sledil diskurz o estetiki nevidnega ter o vprašanju vidnih in nevidnih realnostih.

Dddr. Evgen Bavčar je slep publicist, filozof in umetnik (fotograf). Diplomiral je na Univerzi v Ljubljani leta 1972. Na Sorboni v Parizu je zaključil študij filozofije in estetike leta 1976. Od takrat je delal kot raziskovalec na francoskem Nacionalnem centru za znanstveno raziskovanje v Parizu (Centre National de la Recherche Scientifique). Sedaj je upokojen, vendar še vedno aktiven kot častni znanstvenik Instituta za kritične študije v Mehiki pod vodstvom dr. Benjamina Mayerja, kjer je tudi direktor in ustanovitelj laboratorija za nevidno. Obvlada sedem svetovnih jezikov in braillovo pisavo. Več kot 30 let vodi strokovne seminarje po svetu – zlasti v Evropi in Latinski Ameriki, kjer je prejel tudi častni doktorat. Drugi častni doktorat je prejel na Univerzi v Novi Gorici. Piše in sodeluje na raznih postavitvah umetniških razstav kot predavatelj, mentor in svetovalec. Svoja dela je razstavljal na Japonskem, Moskvi, Parizu, Turinu, Kaliforniji itd. Najbolj znani razstavi njegovih umetniških del sta Ogledalo sanj (1999) in Nevidni pogled (La mirada invisible, 2009). Izdal je večje število samostojnih objav, monografij, teoretičnih člankov ter raziskav doma in po svetu.

Predavanje organizira ekipa Aktiv v sodelovanju s PEF UM.

Podrobnosti v priponki (pdf)