Nova grafična stiskalnica ARTLEY…pridobitev Pedagoške fakultete UM

Datum objave: 13.6.2017 9:02 Avtor: Špela Pokeržnik

kladno z razvojem umetniškega dela študijskega programa Likovna pedagogika pri predmetu Grafika na Oddelku za likovno umetnost, so po dolgih letih prizadevanj posodobili opremo z nakupom nove sodobne in kvalitetne grafične stiskalnice za globoki tisk velikega formata podjetja Artley persen iz Belgije.

»Proces ustvarjanja grafike je največkrat postopek medsebojnega prepletanja prispodob, tehnologije in časa, katerega rezultat je več izdelkov, ne en sam. Struktura tiska in včasih tudi ročno izdelanega papirja ter enkratne lastnosti grafičnih listov nudijo izrazna sredstva, ki niso lastna nobeni drugi umetniški zvrsti in ustvarjajo zapleteno večplastno podobo. Ta vsebuje svojo lastno, nadvse kompleksno notranjo pokrajino, ki se mora vtisniti oz. stisniti ob papir ali pustiti, da jo pritisne preša. Postopek ustvarjanja pomeni proces ali delovanje, v katerem se je oblikovala ideja v svoji materialni podobi na podlagi številnih preverjanj in korekcij, pri čemer je bil pomemben povratni vpliv materije na idejo.« profesor Samuel Grajfoner, spec.

V pripravo za nakup nove grafične stiskalnice so organizatorji, vodstvo OLU in PEF, vodstvo UM, študenti in njihovi mentorji vložili veliko napora.

Profesor Samuel Grajfoner, spec. še dodaja: »Lepo je bilo, ko so energija in moč, ki jo izžarevajo grafike odtisnjene na novi grafični preši, razstavljene na semestralni razstavi 2016/17 likovnih del študentov v fakultetnem razstavišču AVLA, dobile oprijemljivo, argumentirano in vsestransko prepričljivo veljavo in priznanje.«


      FullSizeRender.jpg