Doc. Tadeja Vulc prejela nagrado za najboljšo dirigentko

Datum objave: 15.5.2018 10:39 Avtor: Špela Pokeržnik

S ponosom sporočamo, da je doc. Tadeja Vulc, profesorica na Pedagoški fakulteti UM na mednarodnem tekmovanju "Prefessor Georgi Dimitrov" v Varni prejela nagrado za najboljšega dirigenta na tekmovanju - "Special prize for conducting exellence Prof. Marin Chonev" in slavila zmago z Akademskim pevskim zborom Maribor zmagala v kategoriji mešanih zborov.

Omenjeno tekmovanje je eno izmed najprestižnejših tekmovanj za nagrado Grand Prix Evrope.

ISKRENO ČESTITAMO. 

32484594_2109584105750938_79535406505724 32493113_2109584022417613_52760579566416 

V bolgarski Varni je bilo med 10. in 13. majem 39. mednarodno majsko zborovsko tekmovanje Georgija Dimitrova. Tradicionalno tekmovanje ob Črnem morju je tokrat ponudilo prvega finalista za finalni koncert velike zborovske nagrade Evrope 2019 v italijanskem Arezzu. To nagrado je prejel filipinski zbor Imusicapella. Akademski pevski zbor Maribor z zborovodkinjo Tadejo Vulc pa je dosegel prvo mesto v kategoriji mešanih zborov in uvrstitev v finale tekmovanja. Dirigentka je prejela tudi priznanje za najboljšega dirigenta. 

Tekmovanje je ocenjevala mednarodna žirija v sestavi Enrique Azurza (Španija), Lorenzo Donati (Italija), Nicole Corti(Francija), Alexander Vacek (Ukrajina), Jasenka Ostojić(Hrvaška), Vesela Geleva in Elena Hristova (Bolgarija). Na koncertu za veliko nagrado so nastopili trije izbrani sestavi: Philippine Meistersingers in Imusicapella (oba Filipini) in APZ Maribor.

"Priti med najboljše tri zbore in sodelovati v finalu je zagotovo samo po sebi velika nagrada, vendar je za nas največja nagrada to, da smo šli z odra zadovoljni s svojim nastopom, srečni in da smo vedeli, da smo dali vse od sebe in res dobro zapeli," pravi po velikem uspehu dirigentka in skladateljica Tadeja Vulc. "Tokrat sem jemala cel proces - priprava na tekmovanje in tekmovanje samo - kot en paket, v katerem ni pomembno samo to, kakšna bo nagrada in kaj bomo dosegli, ampak tudi to, da se na vseh vajah poje tako kot na tekmovanju in da sem (smo) lahko po vsaki vaji zadovoljni, kako smo v podajanju glasbe uživali.

Mednarodno tekmovanje Georgija Dimitrova spada med prestižna tekmovanja za grand prix Evrope, v katerem je tudi tekmovanje Gallus v Mariboru. Zavedala sem se, da tekmovanje ne bo lahko in da se v najslabšem primeru lahko zgodi tudi to, da si na takšnem tekmovanju zadnji. Vendar smo skupaj s pevci istega mnenja, da hočemo vedeti, kje približno smo, in da nam več pomeni to, da si na dobrem tekmovanju ocenjen slabše (na evropskem, svetovnem nivoju), kot pa, da na lahkem prejmeš zlato (oziroma si 'prvi na vasi'). Garali smo in izplačalo se je. Zmagali smo v kategoriji mešanih zborov, kjer smo med drugimi premagali tudi slovite Maistersingerse s Filipinov in kar nekaj drugih zborov iz Italije, Turčije, Ukrajine," je povedala Vulčeva.

Nagrada za najboljšega dirigenta tekmovanja ji ogromno pomeni. Kot pravi, je "največje zadovoljstvo, ko ti tuja publika čestita in pove, da so ob našem petju videli, občutili in razumeli, o čem pojemo, čeprav smo prepevali skladbe tudi v slovenskem jeziku. Zelo pomembno se mi zdi, da smo v Bolgariji predstavili ob moji skladbi še dva mlada slovenska skladatelja - Tineta Beca in Nano Forte. Na skladbo Križenkraž omenjene skladateljice smo pripravili tudi posebno koreografijo, ki jo je posebej za to tekmovanje za nas naredila Mojca Kasjak. Vse tri skladbe so sprejeli z navdušenjem."   
vir: VEČER